Кръводарителска акция на 7.11.2019

Настоящи и бивши ученици, както и учители се включиха днес в изнесената акция по кръводаряване в Професионалната гимназия по строителство в Бургас. Акцията бе организирана от ръководството на училището и Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. Втора учебна година училището подкрепя проекта на болницата "Това не си го правил" и популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред своите бъдещи абитуриенти.

Желаещи да станат кръводарители имаше от всички 12-ти класове. Повечето се оказаха подходящи и по медицински критерии. Докато чакаха своите съученици, младите кръводарители живо се интересуваха от темата и задаваха въпроси за кръвните групи, съвместимостта, донорството. "Изключително много благодаря на ръководството на гимназията. Това кръводаряване е пример и за по-малките ученици, добре е да се провежда в такава среда, тук децата се чувстват в свои води и не са толкова притеснени. Надявам се, че и други училища ще се включат и ще успеем да организираме още акции", сподели началникът на отделението д-р Тодор Бояджиев.

Проектът "Това не си го правил" е разработен от Инстиута за здравно образование съвместно с УМБАЛ Бургас и е финансиран от Обществения борд на "Телъс Интернешънъл".