Ученици от ПГСАГ участваха в инициатива по повод Световния ден на архитектурата

Строително-инвестиционната компания „Артстрой 1 Инвестмънт“ отбеляза Световния ден на архитектурата с ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас. Инициативата има за цел да насочи вниманието на младите хора към възможността за тяхното професионално развитие в сферата на строителството и нуждата на бизнеса от кадри.

„Според данни на БАН, 17% от завършилите гимназия в България продължават образованието си в чужбина и вероятно няма да се върнат. Ние от компанията „Артстрой 1 Инвестмънт“ не можем да бъдем безучастни към тази статистика. Имаме амбицията да насърчим младите хора и да покажем, че градът предоставя възможности за професионална реализация. Считаме, че това е ангажимент не само на държавата, но и на бизнеса - да бъде по-заинтересован, по-активен и насочен към младите, защото именно те са строителите на модерна България“, заявиха от компанията.

Учениците от професионалната гимназия бяха допуснати до определената зона за безопасност близо до строителната площадка на блок „Перла 8“, откъдето наблюдаваха работните процеси на място. Блокът е част от първия затворен комплекс „Перла“ в Бургас, който се изгражда от строително-инженерната фирма „Артстрой 1 Кънстракшън“. Ръководителят проект представи на учениците строителните работи към момента, предстоящите етапи на изпълнение на 13-етажната сграда и се извърши демонстрация на строителната техника и машините.

„За никого не е тайна, че недостигът на кадри се усеща във всички сектори. Надяваме се първата ни съвместна инициатива да е само началото, да даде тласък на други съвместни прояви и сътрудничеството с ръководството на гимназията да продължи“, допълниха от строителната фирма.

В затворения комплекс „Перла“ учениците посетиха и студио за интериорен дизайн „Бутик Интериор“ , където им бяха представени визуализации на 3D интериорни проекти.

От 1996 г. до днес, всеки първи понеделник на октомври, се чества Световният ден на архитектурата, като темата на 2018 година е „Архитектура… за по-добър свят“. Идеята е да бъде показана ролята на архитектурата и строителството за създаването на по-защитена и благоприятна градска среда, която не само определя качеството на живот, но има и модерна и естетична визия, подпомага развитието на бизнеса, определя демографската структура.