Ученици от Строителния създават цветна алея на входа на Китен

Китен е първото кметство в Бургаска област, което показва уникален пример за сътрудничество между местна и училищна власт. Благодарение на десетокласника Кристиан и кмета Катя Вълчева, цветна градина ще посреща от входа на Китен гостите и жителите на града. Тя ще бъде оформена като розетка – с вечнозелени растения, разноцветна мозайка и цветя.

Цветните алеи се изпълняват от  ученици, специалност „Парково строителство и озеленяване“ на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас (Строителния техникум). Проектът е изработен от  11д клас с ръководител ландшафтен архитект Палмина Пакратян, а изпълнението – от 10 д, начело с учителя Томас Ахчиян, също ландшафтен архитект. Проектирането, количествено-стойностната сметка, изпълнението – всичко се прави от учениците. Кметството в Китен и Община Приморско осигуряват материалите, изравняването на терена и надзор от страна на свои служители.

Днес кметът на Община Приморско инж. Димитър Германов  приветства децата, които вече подготвят почвата за засаждането на първите цветя. Той благодари на кмета на Китен Катя Вълчева и на директора на гимназията инж. Даниела Симеонова за добрата организация.

Идеята за съвместната дейност дошла на десетокласника Кристиан, който е от Китен и учи „Парково строителство“ в гимназията. Той предлага в часовете по практика да бъдат озеленени необлагородени градски пространства.  Родителите споделят с кмета Катя Вълчева, а тя от своя страна търси помощта на Строителния техникум. Само след една среща става ясно, че сътрудничеството е полезно за всички. „В условията на ограничен бюджет ни е трудно да финансираме проектирането и изпълнението на отделните зелени зони. Насочваме бюджета за по-важни пера, а ни се иска всичко да бъде красиво и естетично. Това е входът на Китен и отдавна мислех как първото впечатление от града да е добро“, сподели Катя Вълчева. С проектите на децата и финансирането на материалите кметството в Китен успява хем да спести от бюджета, хем да облагороди нужните терени.

За училището е  отлична възможност децата да приложат на практика наученото. Още повече, че паралелката „Парково строителство и озеленяване“ е единствена за Югоизточна България, а завършилите  почти веднага си намират работа във фирми и разсадници. „Ще се радваме и други общини да приложат опита на Приморско. Ще се отзовем на всяка молба за сътрудничество“, каза днес инж. Даниела Симеонова, директор  на професионалната гимназия.

Новият вход на Китен трябва да бъде готов до празника на града – Възнесение Господне (Спасовден), който тази година се чества на 9 юни.

Източник: сайтът на Община Приморско