Подари капачка, спаси живот!

Подари капачка, спаси живот!

Ненужни пластмасови капачки могат да дарят живот! В това са убедени ученици и учители от Строителния техникум, които започнаха инициатива за събиране на непотребни пластмасови капачки. Чрез рециклирането им те искат да купят кувьоз - апарат, който поддържа живота на недоносени бебета и да го дарят на УМБАЛ Бургас. 

Идеята дошла от Варна – в продължение на месеци варненци събирали капачки и купили кувьоз на местната АГ-болница. „Прочетохме за това и решихме да направим същото и за нашата болница“, разказа ландшафтен архитект Томас Ахчиян. Той е учител в Строителния техникум. Запалил целия си клас, помогнала му и колежката Елеонора Пионова, както и педагогическият съветник Елена Желева заедно с Ученическия съвет. 

Йордан, Кристиан и Филип от 11д клас донесоха в болницата първите събрани капачки. И за първи път видяха бебета по 800 грама, които „живеят“ в кувьоз. „Много сме развълнувани и сега сме още по-мотивирани да помогнем“, казаха момчетата. Родители, чиито деца в момента са в Отделението по неонатология, също заявиха, че ще се включат в инициативата. 

„Много приятно сме изненадани от доброто, което носят в себе си тези деца. Вярваме, че и други бургазлии ще участват и заедно ще успеем да съберем необходимото за един кувьоз количество“, споделиха д-р Йорданка Корудерлиева – зам.-директор на УМБАЛ Бургас и д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология. Кувьозите на отделението се използват много интензивно и подмяната им винаги е необходима, добавиха те.

За покупката на един кувьоз стигат около 20 тона капачки. Капачките са пластмасов отпадък, който се събира лесно, не заема много място, а същевременно е тежък. Най-лесно се събират в празни бутилки или туби от минерална вода. Могат да се събират всякакви капачки – от вода, бира, безалкохолни напитки, козметика.

Един тон се събира в приблизително 500 туби от минерална вода по 10 литра всяка. За покупката на един кувьоз трябват 10 000 такива туби.

Всеки, които иска да дари капачки и да спаси живот, може да ги донесе в Строителния техникум, или да ги остави на постовете на охраната в Бургаската болница.