Ученици от Строителния продадоха свои рисунки за 4350 лв.

Ученици от Строителния продадоха свои рисунки за 4350 лв.

4350 лв. събра благотворителна изложба на ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Бургас. Средствата са за реставрация на фасадното пано на Кольо Фичето, което се намира върху сградата на гимназията и е част от културното наследство на Бургас. Кампанията е подета от бивши ученици, които искат да върнат на мозайката предишния й блясък. За възстановяването й трябват близо 15 000 лв.

Изложбата бе открита от директора на училището инж. Даниела Симеонова и областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, бивш ученик в гимназията. „Това пано ме грабна още от първия ми ден в това училище. Не познавам бивш ученик на Строителния, който да не е успешен и ще доведем каузата до край“, каза областният управител.

Авторът на паното – Енчо Рачев и неговата съпруга Райна, също присъстваха на изложбата. Председателят на дружеството на художниците в Бургас и радетелят за запазване на културното наследство на града Митко Иванов увери, че реставрацията ще се извършва под прекия надзор на автора.

Близо 90 творби на ученици и дарени от родители участваха в изложбата. Изненадата на вечерта бе картина на известния бургаски художник Красимир Зинин. Като бивш ученик на Строителния той я дари за каузата. Картината бе разиграна на търг и я спечели Николай Николов, председател на Камарата на строителите в Бургас. След като я откупи, я върна на гимназията като дарение.

Сред гостите на изложбата бе зам.-кметът по строителство Чанка Коралска, главният архитект на Община Бургас арх. Веселина Илиева, собственици на строителни фирми от Бургас и региона, учители, родители.

До момента, заедно със сумата от изложбата, даренията за възстановяване на паното са около 7000 лв. Още 2000 лв. са обещани от Камарата на строителите – ветерани. Много собственици на строителни фирми увериха, че ще дарят средства по сметката на училището и ще купят нужните материали.

 

Средствата могат да бъдат превеждани и по следната банкова сметка:

Общинска банка АД - Бургас

IBAN: BG62SOMB91303123995500

BIC SOMBBGSF 

Титуляр: ПГСАГ "Кольо Фичето"

Основание: Дарение фасадно пано