Тийнейджърка от Строителния отваря нова страница в историята на женския бокс

Боксът е мъжествен спорт, но с успех го практикуват и мъжки момичета. Бургаският пример за това е Нели Янчева. 15-годишната ученичка от Строителния техникум тренира в „Победа-Черноморец” под ръководството на опитния специалист Цветан Попов и само за 8 месеца подготовка вече стана призьорка на два пъти. При това във възрастовата група за девойки, от които е по-малка с две години.

 

Нели се окичи с бронзови медали от два кръга на държавното лично-отборно първенство. Тя се боксира в категория до 54 кг. Има голямо предимство пред съперничките с обратния си гард, но най-силното й качество е непримиримостта. Никога не се отказва да преследва победата докрай, никога не се предава. Имала е двубои, в които е изоставала по точки след първия или дори след втория рунд, но е успявала да навакса и да наложи волята си.

Пристрастеността на тейнейджърката към спорта е заложена генетично. Баща й е бил баскетболист и е завършил бургаското спортно училище. Да се занимава с бокс обаче е избрала сама. Сама дошла и в залата.

Нели отваря нова страница в историята на „Победа-Черноморец”. Преди нея бургаският клуб не е развивал женския бокс. Сега развива, и то по печеливш модел. Янчева със сигурност ще печели още и още медали от все по-благородно естество. Особено, когато на ринга не среща каки, а нейни връстнички, което скоро ще се случи, като порасне.

Следващото изпитание за бойното русоляво момиче ще бъде от 16 до 19 март в Русе, където ще се проведе държавният личен шампионат за девойки. Целта пред Нели – почетната стълбичка.

 

вестник "Черноморски фар"

http://www.faragency.bg/bg/boyna-tiyneydzharka-ot-stroitelniya-machka-kaki-na-ringa-/index2.html#.VwyXe3qYIyM