Ученици от ПГСАГ участваха в първата LEADERS SUMMER ACADEMY в Габрово

Габровецът Христо Христов, заедно със свои колеги от УАСГ, организира първата по рода си лятна академия за ученици от 11-ти и 12-ти клас, с насоченост към строителството и архитектурата. LEADERS SUMMER ACADEMY се проведе от 21-ви до 23-ти юни на площада пред общината в центъра на Габрово, с подкрепата на кмета на града Таня Христова и събра 64 ученици от най-престижните гимназии от 15 града в България.

В LEADERS SUMMER ACADEMY взеха участие едни от водещите компании в строителната индустрия. 

Идеята на инициативата е да „запали“ интереса на младите към строителния сектор. Академията цели да обърне внимание на този проблем и да напомни на младите, че всъщност в строителния сектор могат да придобият достойна професия, която няма да изчезне никога. Мисията на LEADERS SUMMER ACADEMY е да вдъхнови учениците, които тепърва избират кариерния си път, като ги въведе в реалния свят на архитектурата и строителството и им покаже нагледно какво е „на обекта“.  

Събитието се организира от „ХОБЕЛИКС“ – стартъп компания, която работи в посока възстановяване на връзката между образованието и бизнеса и привличането на младите хора в България към строителния сектор. „ХОБЕЛИКС“ е създател и на форума „Лидерите, които строят“, както и обучителния формат „Академия лидерите“.

Трима ученици от ПГСАГ "Кольо Фичето" участваха в академията -  Иван Попов от 11а, Нелин Ридван от 11а и Николай Найденов от 12а. Всички ученици  бяха разпределени в 8 отбора. Минавайки през различни постове те се състезаваха и се научаваха от фирмите как да изградят кофраж, да иззидат, да сглобят водопровод или да положат топлоизолация с мазилка. Посетиха и се запознаха с един ключов обект в България - конзолно изграждане на мост с отвор 160 м до Габрово.

През тези дни се спазваше строг режим - събуждане с музика, тренировка, обучения с модерен софтуер, изпълнение на строителни дейности при 35 градуса и едни изпълнени с много емоции и умора дни. За кратко време абсолютно непознати ученици се сплотиха в екип и се бореха да спазват програмата, за да не загубят точки.

Организаторите на пилотния формат LEADERS SUMMER ACADEMY имат високи очаквания към събитието и се надяват то да се превърне в традиция за Габрово, да се разрасне и да добие все по-голяма популярност.