Абитуриенти от пет класа на Строителната гимназия в Бургас дариха кръв за нуждаещи се

Абитуриенти от пет класа на Строителната гимназия в Бургас днес дариха кръв за нуждаещи се. Тази година това е първото училище, което откликна на призива на УМБАЛ Бургас да подкрепят инициативата "Това не си го правил". За пета поредна година болницата призовава абитуриентите да отбележат завършването си по емоционален и коренно различен начин - да направят нещо, което със сигурност не са правили до момента -  да дарят част от себе си, за да спасят някой друг.
В първия ден на акцията се включиха 25 ученици от 12а, 12б, 12г, 12д, 12е класове. "Няма нищо страшно и болезнено. Най-хубавото усещане е, че помагаш. Нека и други млади хора да последват нашия пример", споделиха те.

Старши учител по история и цивилизации в гимназията Петя Кудева придружаваше учениците днес. "Те са вече пълнолетни, скоро ще завършат училище. Най-важният урок, който можем и трябва да им преподадем е, че на първо място трябва да бъдат добри хора", каза днес тя.

"Всички кръвни групи са търсени. Няма такава, която да е по-търсена или по-малко търсена. Обикновено хората се отзовават, когато има спешен случай, родител, млад човек, но да не забравяме, че в болниците в Бургас ежедневно се правят кръвопреливания и по други поводи - на възрастни хора с анемии, при планови операции. Ако всеки здрав човек дарява кръв два пъти в годината, кръвните центрове в страната постоянно ще разполагат с нужните количества", посочи д-р Димитър Буковинов, лекар в Отделението по трансфузионна хематология.

Ръководството на гимназията изказва благодарност на младите кръводарители и техните родители за добрия пример, който дават!