Бургаската Строителна гимназия изпрати годината с редица престижни отличия

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас, изпрати годината с редица престижни отличия. Отличени са ученици, учители и директорът на гимназията, по много поводи – от проявен граждански героизъм, до успехи в учебна и извънкласна дейност.

Общинският съвет единодушно реши да награди с „Почетна значка на Община Бургас“ Димитър Кандилов за проявен героизъм и спасен човешки живот. Заедно със свой приятел той спаси давеща се жена на варненския плаж, в първите дни на октомври м.г. Младежите предприемат всичко необходимо, за да организират спасяването ѝ и заедно успяват да извадят изпадналата в безсъзнание удавница на брега, където ѝ оказват първа помощ. През 2022 г. Димитър завърши ПГСАГ „Кольо Фичето“, специалност „Геодезия“, а в момента е студент в Икономическия университет във Варна.

Проект на ученици от гимназията за тайните на Ченгене скеле спечели първо място в научна сесия на Българската академия на науките (БАН) в раздел „Хуманитарни науки“. Той е дело на Магдалена Стоянова, Румяна Драгнева и Стоян Добрев от ХІІ клас и Христо Химитлийски от Х клас. Научни ръководители на младежите са Петя Кудева – старши учител по история и циви­лизации, и Яна Иванова – уредник в Регионалния исторически музей в Бургас.

Бургаският проект е оценен ви­соко от рецензента гл. ас. д-р Си­мона Самуилова от Института за исторически изследвания – БАН, която отбелязва: „Ученическият проект представя две от значи­мите в културно и историческо отношение места в района на Бургас, а именно остров Света Анастасия и рибарското селище Ченгене скеле. Темата е акту­ална, тъй като през последните години има силен интерес към двете забележителности, което ги превръща в основни дестинации за културен туризъм в района на Южното Черноморие. Учениците успешно се справят с поставената от тях цел да съберат и обобщят по-важните моменти от история­та на посочените обекти с оглед да се подчертае значимостта им не само в регионален, но и в национален аспект.“

Друга група ученици, ръководена от г-жа Петя Кудева, както и самата тя, се сдоби с престижни награди от Националния кръг на ХХХ конкурс на Национален клуб „Родолюбие“.За подготвянето на презентациите помага и Иванка Делева – главен уредник на РИМ, Бургас.

В края на изминалата година, децата от гимназията организираха Коледен базар в подкрепа на Благотворителната Коледна кампания "Доброто продължава - Да дарим Усмивка на възрастните хора в Бургас и региона 2022 г. Събраната сума е над 2000, като в базара се включиха и много родители. За усърдието си учениците бяха удостоени с грамота от Община Бургас „Рицар на усмивката“.

Престижно отличие бе връчено и на директора на гимназията инж. Даниела Симеонова. Тя стана Директор на годината в Националния конкурс „Директор на годината 2022“ на Синдиката на българските учители. Отличието директорът на ПГСАГ "Кольо Фичето“ - Бургас получи за постигнати високи резултати в съвместната дейност и личен принос за развитието на социалното партньорство.