Най-добрите млади цветари ще мерят сили в Бургас

Най-добрите млади цветари от цялата страна ще мерят сили в Бургас. Тази година ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас е домакин на Национално състезание по озеленяване и цветарство, което ще се проведе в рамките на форума "Флора Бургас" - от 28 до 30 април в Експозиционен център "Флора". Състезанието се организира от МОН с партньорството на Община Бургас и се провежда на ротационен принцип с домакини различни градове. Специалността "Парково строителство и озеленяване" е традиционна за професионалната гимназия, множество ученици от тази специалност са били носители на награди от различни професионални форуми, затова тази година домакин е бургаската гимназия.
 
В Националното състезание ще участват 18 отбора от цялата страна. ПГСАГ "Кольо Фичето" ще бъде представен от победителите в училищния кръг - отбор от 11е клас в състав Кристиана Мечева, Росица Йорданова, Емануела Георгиева, с ръководител - ландшафтен архитект Емилия Праматарова. Това е първото състезание в България, в което ще участват и деца със специални образователни потребности - 6 отбора. Отборите на учениците със СОП ще се състезават в две направления - букет микс и аранжировка в кутия. Всички останали отбори трябва да покрият четири категории - бижу от цветя, кошница, бутиков букет и букет микс.
 
На 28 април е техническата конференция за участниците в състезанието, а същинската надпревара ще започне от 11 ч. на Флората. Оценяването е до 18 ч., а в 20.00 ще бъдат обявени имената на победителите.
 
В рамките на "Флора Бургас" учениците от специалността "Парково строителство и озеленяване" под ръководството на л.арх. Томас Ахчиян ще проведат и своята традиционна акция "Дари капачка, спаси живот". Тя стартира през 2016 г. с цел закупуване на необходимо оборудване за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Всеки, който има капачки за рециклиране, може да ги донесе в събота, 30 април от 10 до 17 ч. на Флората, а организаторите обещават изненади за всички, които предадат капачки.