Най-добър млад строител 2024

И момичетата могат да слагат перфектно гипскартон, а деветокласниците – да победят десетокласниците. Това доказа днес, 19 февруари 2024 г., училищният кръг на професионалното състезание „Най-добър млад строител“ и „Озеленяване и цветарство“, който се проведе в ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас. Състезанията се организират от МОН с партньор Камарата на строителите в България.

В дисциплините участваха 46 ученици – отборно и индивидуално. Отборите се състезаваха в направленията „Озеленяване и цветарство“, „Сухо строителство“, „Зидарии“, „Геодезия“. Индивидуално мериха сили участниците в дисциплините „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“ и „Облицовки и настилки“.

За първи път в историята на гимназията победител в категорията „Сухо строителство“ е отбор с дамско присъствие – Симеон Симеонов от 9б и Светлана Танева от 10а. Допреди години дисциплината бе „запазена“ само за момчетата, но днес и двата участващи отбора бяха със смесен състав.

Отбор от девети клас бе друга изненада. В категорията „Зидарии“ Георги Димитров и Теодор Гавраилов от 9б клас победиха ученици с по-дълъг „стаж“ в гимназията.

Другите първи места в отборните класирания са за Людмила Желязкова, Деница Цветкова и Моника Стоянова от 10д – „Озеленяване и цветарство“ и Ани Бакърджиева, Василена Вачева и Ирен Иванова от 11г в категорията „Геодезия“.

В индивидуалните дисциплини първи места заеха Йоан Добрев от 11д – „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“ и Георги Прангов от 10а в „Облицовки и настилки“. Георги стана носител и на специалната награда на „ЛЕО – Бетонови изделия“. Вече 11 години фирмата награждава най-добрия ученик в тази категория.

Днешните победители получиха награди от училището, от основния партньор – Областно представителство на Камара на строителите, Диана Теодосиева – бутик за цветя „Диана“ и  „Бургасцвет – 90 - Танев“.

Класираните на първи места ученици ще представят Бургас в следващия етап на професионалното състезание – регионални и национални кръгове.