Отбор на ПГСАГ "Кольо Фичето" спечели второ място на състезанието Varna Spaghetti Engineering

Отборът "Три аса" на ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас, спечели второ място на IX издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", което се проведе през изминалия уикенд в град Варна. Организатор и домакин на състезанието е ВСУ „Черноризец Храбър“.

Участниците трябваше да премерят знания и сили в създаването на отваряеми мостове от спагети, като разстоянието между устоите на моста бе съобщено при старта на състезанието и отборите трябваше да съобразят конструкцията на място.

На състезателните групи бяха предоставени: подложка за мостове с фиксирани устои, полипропиленови муфи и въже, с които да направят система за отваряне на съоръжението, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и три часа, за да създадат своя макет.

В състезанието участваха ученици от 11 ученически отбора от  професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия от Варна, София, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Хасково. Всеки от отборите имаше ментор – студент в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет. ПГ САГ „Кольо Фичето“ – Бургас се представи с два отбора и техния ръководител инж. Кристина Маркова. Отбор „Три аса“ – Мариян Атанасов, Георги Димитров и Теодор Везиров завоюваха II място. Грамота и плакет им бяха връчени от доц. д-р инж. Иван Павлов от ВСУ "Черноризец Храбър".