ПГСАГ "Кольо Фичето" с награди от конкурса "Аз мога да строя"

 

 

Пловдив бе домакин на финала на проекта „Аз мога да строя - Delecto” – една дългогодишна инициатива на председателя на ОП на КСБ в Пловдив Пламен Иванов по идея на BG Алтернатива, която има за цел да възстанови скъсаните връзки между поколенията, респективно младите специалисти в лицето на учениците от средните училища, студентите от висшите училища и бизнеса, който е потребител на тези кадри. Събитието събра на едно място учениците от професионалните гимназии, студентите от висшите училища по строителство, архитектура и геодезия и строителния бизнес. Членове на журито бяха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и Венцислав Дончев, председател на ОП на КСБ – Велико Търново. Специални гости бяха инж. Пламен Михалев, председател на ОП Стара Загора, Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на в. „Строител“ – вестникът, който е и медиен партньор на събитието. 

Във финала се включиха отбори от 8 професионални гимназии по строителство, архитектура и геодезия от Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково, Сливен и Велико Търново. Младите хора работиха и показаха свои креативни идеи в четири категории – реставрации, споделено пространство, жилищна сграда-модерна къща и сграда тип павилион. 

Развивана вече над 10 години инициативата „Аз мога да строя - DELECTO“ има за цел да помогне всеки участник да открие своя талант и да избере позиция в професията. Това се постига чрез преминаването или наблюдаването на всички етапи и дейности на строителния процес. В опит да се създадат мотивирани и висококвалифицирани кадри в бранша на строителството и архитектурата, младите специалисти получават необходимите им практически знания и умения от доказали се вече личности. В процеса на работа младите специалисти опознават професията в реалната работна среда, като свалят „розовите очила“, от идеята до нейната реализация. 

Тази година за първи път бе връчена специална награда от в. „Строител“ за най-добри презентационни умения. Тя отиде при екип „Виола“ от ПГ по архитектура, строителство и геодезия - „Кольо Фичето" от Бургас. Същият отбор се класира трети в надпреварата между проектите, оценявани от журито. Пловдивчаните от отбор „Инженерко“ към Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Арх. Камен Петков" зае второто място с проекта си за модерна жилищна сграда. 

Първото място, дадено от колегията, отиде при отбора дошъл от Пазарджик, където младите строители се обучават в Професионалната гимназия по строителство и архитектура.