Час по родолюбие посветен на 151 години от гибелта на Апостола в ПГСАГ

„…Какво е за нас Левски ? Идеал, символ,  икона… модел за подражание? Какво ? Какво щяхме да бъдем ние българите без Левски ? Щяхме ли да бъдем свободни и да знаем смисъла на думата свобода?“

С тези думи започна часът по родолюбие посветен на 151 години от гибелта на Апостола, който бе  проведен в библиотеката на ПГСАГ на 26.02.2024 г.  Инициативата за този час беше на г-жа Желязкова - библиотекар на гимназията. Тя бе подкрепена от учителите по история и цивилизация, от г-жа Зл. Костадинова -учител по БЕЛ, както и ученици от 9-ти и 10-ти клас.

Гости на урока бяха : г-жа Веселка Тодорова - старши експерт в РУО Бургас в направление „Обществени науки, гражданско образование и религии“, г-жа Данка Георгиева- Директор на „Регионален държавен архив“ – Бургас и г-жа Яна Иванова уредник в РИМ Бургас.

Учениците представиха любопитни моменти от жизнения път на Апостола, коментираха заедно с г-жа Георгиева хипотезата дали Левски е бил част от масонската ложа. Те също представиха презентация свързана с 20 интересни факти от живота на Дякона. Рецитирано бе безсмъртното стихотворение на Ботев „Обесването на Васил Левски“, както и бе прочетено и анализирано предсмъртното писмо на Апостола от десетокласниците.

Представен беше и филм направен по случай 150-тата годишнина от гибелта на Апостола. С него  учениците на  10А клас участваха в национална конференция в град Котел през 2023 година посветена на бележития ни революционер. Филмът бе отличен със Специалната награда на журито. Ученици от гимназията участваха във видео-анкета, като изразиха своето мнение по въпроса: „Защо е важен Левски днес?“

В края на часа г-жа Георгиева  показа оригинална снимка на Левски от 1867 г. и ги покани  да посетят Държавен архив -Бургас.