Възпитаници на ПГСАГ участват в Архитектурния фестивал в Бургас

Възпитаници на бургаската Строителна гимназия „Кольо Фичето“ участват със свои дипломни проекти в Архитектурния фестивал, който в момента се провежда в Бургас. ПГСАГ „Кольо Фичето“ е домакин на изложбата на дипломни и курсови проекти на студенти от специалност „Архитектура“ от Висшето строително училище „Любен Каравелов“. Изложбата ще остане във фоайето на гимназията до 10 октомври.

ПГСАГ „Кольо Фичето“ има подписан меморандум за сътрудничество с висшето архитектурно училище. Двете учебни заведения са в постоянен контакт, създават заедно планове и програми за практическо обучение, много от завършилите ученици на Строителната гимназия продължават образованието си именно във ВСУ „Любен Каравелов“.

Част от студентите, които представят проектите си на престижния Архитектурен фестивал, са възпитаници на училището. Тук се създават едни от най-подготвените кадри, обявиха при откриването на изложбата арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България и арх. Тодор Булев, председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите. Откриването на изложбата уважи г-жа Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование в Община Бургас, както и доц. д-р инж. Анита Хандрулева, ректор на ВСУ „Любен Каравелов“.

„Когато чуваш толкова добри думи от професионалната гилдия на архитектите за училището и преподавателския му състав, за учениците му – какво повече да иска един заместник-кмет по образование? Дай боже всички гилдии да говорят с такива думи за училищата, в които се обучават техните кадри“, коментира при откриването на експозицията заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева.

Част от представените проекти бяха: терминал 3 на Летище Бургас, културно-образователен център, офис сграда, жилищна сграда, болница, ваканционно селище и т.н. В подготовката на Архитектурния фестивал, който представя експозициите си на ключови места в града, участваха и настоящи ученици от гимназията. Те бяха поздравени от организаторите на фестивала и ръководството на гимназията.