БНР: Цветарите от Строителния техникум в Бургас отново са най-добри в страната

Възпитаниците от бургаската гимназия се завърнаха преди дни от деветата  Национална панорама на професионалното образование, която всяка година се организира от Министерството на образованието в Пловдив. За трета поредна година бургаските деца спечелиха Първо място за отбора в състезанието „Най-добър млад озеленител“. В състезанието „Най-добър млад строител“ гимназията завоюва трето отборно място, а втори индивидуално в категорията „Облицовки и настилки“ стана Димитър Иванов.

Един от проблемите в строителния бранш е липсата на специалисти. „Поне 10 години отнема обучението на кадри. Никога в образованието нещата не се случват от днес за утре“, коментира директорът на Гимназията по строителство архитектура и геодезия  „Кольо Фичето“ в Бургас Даниела Симеонова.

“Още в средния курс на обучение трябва да има повече взаимодействие с бранша. Например, когато ходят по практики, работодателите да имат възможност да избират и да дават стипендии на тези ученици, за да имат те мотив след това да не заминават за чужбина и да остават там. Трябва да проумеем, че нашите български деца трябва да работят в България, защото са кадърни.“ 

БНР: https://bnr.bg/burgas/post/100824156