Десетокласник с голямата награда на състезанието "Най-добър млад строител"

Димитър Иванов от 10б клас от Строителната гимназия в града е пръв в категорията „Облицовки и настилки“. Той получи награда от ЛЕО - Бетонови изделия - дългогодишен спонсор на професионалното състезание. 

Най-добър млад строител" е професионално състезание, организирано всяка година от Министерството на образованието. Победителите ще мерят сили с други Баш майстори от цяла Югоизточна България на регионален кръг в Хасково, който ще се проведе на 6 и 7 март, а националното състезание е през април в Пловдив.

В състезанието участваха 33 ученици, разделени в две направления - строителство и цветарство. Дисциплините „Сухо строителство" (работа с гипсокартон), „Зидарии" (зидане с блокчета Ytong) и „Озеленяване и цветарство" (аранжировки и букети) са отборни. В останалите 2 категории учениците разчитат само на собствените си умения - „Бояджийство, мазилки и спирит ефекти" и „Облицовки и настилки".

 

Победителите по категории:

 

"Сухо строителство" (отборно класиране) - Артьом Ушпурас и Живко Богданов - XIб к

 

"Зидарии с газобетонни блокчета" (отборно класиране) - Виктор Христов - XIб и Кирил Йончев - XIа

 

"Мазилки и бояджийски покрития" (индивидуално) - Десислава Костадинова - 12а. Тя печели за втора поредна година награда в категорията „Бояджийски покрития и спирит ефекти" и е сред най-добрите в страната -  носител е на награда и от национално състезание.

"Облицовки и настилки" (индивидуално) - Димитър Иванов - 10б
"Озеленяване и цветарство" (отборно) - Любен Генов, Магдалена Иванова, Христина Николова - XIIе

Комисии, в които влизат настоящи и бивши преподаватели от гимназията, и представители на фирми от строителния бранш, излъчват победителите във всяка категория.  Наградите бяха осигурени от училището, Камарата на строителите, Камарата на строителите - ветерани и бутик за цветя „Диана". Материалите за състезанието са дарени от фирми-спонсори, сред които са „Ксела България" (блокчета Ytong) и KNAUF (гипскартон).