Конкурсът "Бургас - моят град" донесе награда за Стамен Въчков от 9а

Стамен Въчков от 9а се класира на трето място в конкурс на есе на тема "Бургас - моят град". Конкурсът бе организиран от читалище "Асен Златаров". 

Това е текстът на есето, което донесе заслужено признание за нашия ученик. Предоставен е от класната на Стамен Въчков - г-жа Галина Петрова. 

Бургас – моят град

   Определят Америка като „страната на неограничените възможности”, на хубавите филми, високите скорости и какво ли още не, но нямат кисело мляко. Смятат Франция за родина на виното, шансоните, изисканите мъже, но французите не знаят, че българските кавалери и донжуани по нищо не им отстъпват. Не обвинявам другите държави, а защитавам родината си, част от която е Бургас- моят град!

 Бургас е моят град! Четвъртият  по население, но с най-голяма площ на областта в България. Заобиколен е от множество защитени територии и природни зони - Пода, Мандренското, Бургаското и Атанасовското езеро,  обособени в така наречения проект Бургаски влажни зони. В тях се срещат различни видове животни, част от които са включени в Червената книга на България! Тук е  първата в България "Рент а байк" система. Тук е Фестивалът на пясъчните фигури. Тук е мостът, който уж не води за никъде, но тръгне ли по него, всеки върви към морето и себе си. Според класацията  на вестник „24 часа“ и Дарик радио Бургас е „Най-добър град за живеене в България"  за 2010, 2012 и 2013 година. И пак ще бъде! И с право!

 Някъде бях чел, че „Родината се обича не защото е велика, а защото е своя.” Бих перифразирал тази мисъл така: „Щом дойдеш в Бургас, няма как да не го заобичаш,не защото е велик, а защото веднага те кара да го почувстваш свой ”. Има нещо загадъчно, магично тука. Бургас ме привлича  с природата си, с гостоприемните си и дружелюбни жители, с модерния си облик. Аз  не съм от Бургас, но живея тук от много време, тук са запечатани моите спомени, тук живее моята първа детска любов, това е мястото, което са избрали родителите ми и затова Бургас е моят град. Не месторождението, отбелязано в личната карта, прави един град твой! За в бъдеще виждам себе си като преуспял мъж с кариера и прекрасно семейство, като човек, осъществил мечтите си именно тук... в Бургас. Защото той вече се е превърнал в част от мен и аз най - накрая намерих мястото си.

Моят град е интернационален - тук идват да живеят хора от други националности, (това наложи създаването на руско училище). И моят град става и техен. Или по-точно Бургас е нашият град - на всички, които живеем, учим, работим, откриваме, изследваме и творим тук!

Бургас не може да се опише с една дума. И не трябва! Нужно е да се почувства! Не бих си представил да живея на друго място. И не искам. Когато нашепна името му, в мен се пораждат спомени, мечти и копнежи. Обичам го. Единствен и уникален. Незаменим. Неповторим.

   Живея тук и сега! В Бургас – моя град!