Новите будители: една трета от учителите в Строителния са бивши ученици

Една трета от преподавателите в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас, са нейни бивши ученици. Сред тях има както млади учители, така и педагози с 25-годишен стаж, завършили по времето, когато гимназията е била известна като Строителен техникум. Преподават по различни предмети, но ги свързват любовта и предаността към любимото училище и нежеланието да се разделят с него дори като възрастни.

„Когато бях ученичка не съм си представяла, че ще се върна като преподавател, но когато завърших образованието си за учител и бе обявено работно място си казах, че е по-добре да съм тук – на място, което вече познавам“, разказва Мариана Вълева, преподавател по география. Тя работи в гимназията от 23 години. Споделя, че заради средното си образование много лесно намира връзката между предмета и приложението му в строителството – релефи, земетръсни зони. Така успява да го прави атрактивен за учениците, избрали строителната професия.

Преподавателката по информационни технологии Константина Каменова е категорична, че по дисциплината, по която преподава, се е запалила именно в техникума. Така идва и решението да стане учител. Носталгията и желанието да се върнеш на място, което познаваш и обичаш, оформят и избора на Красимира Куцарова, преподавател по биология и химия.

Повечето от бившите ученици, завърнали се в Стоителния като учители, идват от практиката. Те са архитекти, ландшафтни архитекти, строителни инженери. Сред които - арх. Събин Попов, инж. Дора Захариева, л.арх. Силвия Дряновска, л.арх. Томас Ахчиян, инж. Кремена Маркова, инж. Жаклина Лазова, инж. Евгения Трифонова, инж. Златинка Кавалерова-Чаушева.

„Мисля, че в Бургас няма друго училище, в което да преподават толкова много бивши ученици. За мен като директор е много важно в колектива да има хора от практиката, които да покажат на децата как се строи „извън учебника“. Следим развитието на нашите ученици, реализацията им. Много от тях познавам – била съм им преподавател или класен ръководител. Убедена съм, че пътят към доброто професионално образование е именно такъв – повече практически часове и личен опит“, казва инж. Даниела Симеонова, директор на ПГСАГ „Кольо Фичето“.

Инж. Кристина Маркова е една от последните завърнали се. Назначена е преди 3 години и днес подготвя новите поколения строителни техници. Шегува се, че така компенсира времето, в което някога е бягала от час. Но истината е, че учителите, преминали през Строителния като ученици, усещат и споделят неговата енергия по особен начин. Това се отразява на взаимоотношението им с децата, които с удоволствие слушат техните спомени и преживявания. А учебният процес става още по-ценен и интересен както за сегашните, така и за някогашните ученици.

 

На снимката: първи ред долу отляво надясно: л.арх. Томас Ахчиян, инж. Кристина Маркова, инж. Златинка Кавалерова-Чаушева, Виктор Симеонов, инж. Богдана Чонгова, Весела Капкова-Димитрова, инж. Даниева Симеонова – директор

Втори ред отляво надясно: инж. Жаклина Лазова, л.арх. Силвия Дряновска, инж. Кремена Маркова, Константина Каменова, Мариана Вълева

Трети ред най-отгоре отляво надясно: инж. Евгения Трифонова, Милка Желева, инж. Дора Захариева, Красимира Куцарова.