Участие на ученици в конференция по история „Личности и събития, повлияли на човешката история“

Деветата национална ученическа конференция по история  „Личности и събития, повлияли на човешката история“ с подтема „Атентати, преврати, революции и граждански войни” се организира от Школа „ИстОрика” в СУ „П.Р. Славейков” със съдействието на община Кърджали. Включена е в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2023/2024 година.

Гости на откриването на престижния ученически форум бяха заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, експертът в МОН Радостина Николова, експертът в РУО-Кърджали Даниела Апостолова и разбира се журито, което оценява разработките на учениците в лицето на преподавателите в СУ „Св. Климент Охридски” проф. Диляна Ботева – Стара история и тракология, доц. Румяна Христиди – съвременна българска история,  и проф. Надя Манолова – История на българското възраждане и доц. Александър Сивилов – съвременна история.

Рекорден интерес към ученическия научен форум отчитат организаторите. В него със свои разработки участват представители на 35 училища от 21 населени места от цялата страна. Участниците са 150.

В продължение на два дни /събота и неделя/  бяха  представени над 70 разработки. В оспорвана конкуренция учениците от ПГСАГ участваха в раздел презентации като представиха три разработки. Първата от тях касаеше тема от средновековната ни история  - „Гражданската война в България 1257-1261 г.“ разработка на Александър Стойков и Теодора Манолова. Тази работа, както и разработката на Константин Добрев и Азра  Сьонмез „Деветоюнският преврат срещу БЗНС“, получиха поощрителни награди на СУ „Св. Климент Охридски“.

Разработката на Ралица Кисьова и Нефисе Хюсеин „България след Съединението. Превратът срещу Ал. Батенберг 1886 г.“ – беше удостоена с трето място от академичното жури на СУ.