Ученици от Строителния се върнаха с медали от национално професионално състезание

Учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” (Строителен техникум) в Бургас се представиха достойно на Шестата национална панорама на професионалното образование. Тя се проведе в Пловдив от 24 до 26 април и в нея участваха най-добрите ученици от професионални гимназии в цялата страна, подбрани предварително в няколко състезателни кръга – училищни и регионални. Панорамата е организирана от Министерството на образованието и науката, с цел демонстрация на уменията, постигнати в професионалното образование.

 

Строителният бе представен с отбори по „Озеленяване и цветарство”  (отбор от 12е клас - Мартин Желев, Станислав Тодоров, Силвия Кирова) и „Сухо строителство” (12б клас, Георги Найденов и Николай Големанов). Индивидуално в категориите „Облицовки и настилки” и „Мазилки и бояджийски покрития” се състезаваха съответно Ганчо Кънев (12 а клас) и Десислава Костадинова (11 а).

 

Десислава Костадинова доказа, че е една от най-добрите в цялата страна със завоюваното второ място. Трето място спечели отборът в категорията „Сухо строителство” – Георги Найденов и Николай Големанов. Приз за бързина взе Ганчо Кънев, а отборът по цветарство бе награден с първо място в подкатегорията „Букет микс”.

 

Уменията на отбора по цветарство и озеленяване обаче бяха незаслужено пренебрегнати от журито, заради неточни и неясни критерии. Оттук дойде и разочарованието на учениците. Миналата година същият отбор се класира втори в отборното класиране, а сега бе поставен далеч назад. По регламент отборът по цветарство трябва да изработи няколко артикула: кошница с цветя, бутиков букет, букет микс и бутониери. Класирането е сбор от всички точки, получени в отделните категории. От тази година е въведен критерият новаторство, но никой не обясни какви точки носи той.

 

Ръководството на гимназията категорично е на страната на учениците. „Много сме разочаровани от отношението на журито, защото не получихме обосновка как е формирана крайната оценка. Изрично попитах какви точки носи критерият новаторство, но член на журито от министерството реагира с „не знам”, което е недопустимо”, коментира инж. Даниела Симеонова, помощник-директор по учебната дейност в гимназията. Ръководителят на отбора по цветарство – ландшафтен архитект Палмина Пакратян е категорична, че учениците ни спазват най-новите световни тенденции, консултирани са и от най-добрите бургаски цветари. Те работят в тясна връзка с Диана Теодосиева (бутик за цветя „Диана”), чиито букети и кошници са едни от най-предпочитаните за подарък от бургазлии.

 

„Децата носеха допълнителни материали – специално обработени плодове, костилки от авокадо, за да аранжират кошницата. След края на състезанието журито събра нашите букети, защото много им харесали – искали да ги подаряват на свои близки. И децата правилно реагираха – като ви харесаха, защо не ги оценихте подобаващо?”, допълни инж. Симеонова.

 

Разочарование се получи и при Ганчо Кънев в категория „Облицовки и настилки”, който бе на първо място в Регионалния кръг на състезанието, а сега взе само приз за бързина и остана четвърти. По регламент той трябва да нареди стена с фаянсови плочки, като се следи за качество на изпълнението, чистота, бързина. Ганчо получи забележката, че е избрал неправилен фугин и няма контраст между фугата и плочките. А последните световни тенденции изискват фугите да се сливат с плочките, а не да контрастират, което личи и от модните списания по строителство и обзавеждане. Това е въпрос и на дизайнерско усещане, както и на лични предпочитания. Същевременно при Ганчо си пролича качествено положеното лепило, което гарантира, че плочката няма да се отлепи. При негов конкурент, спечелил второ място лепилото стои на бучки, което не е гаранция за дълготрайност. (това се вижда и от снимките, където Ганчо е в средата, а до него от дясната страна е другият ученик).

 

Удовлетворени сме от представянето на учениците ни като цяло, но считаме, че е крайно време критериите в професионалното образование да се осъвременят и да има повече точност и обоснованост при изработването им, счита ръководството на Строителния.