Флагман: Защо абитуриентите от Строителния скандираха „Ахчиян, Ахчиян!“ на своето изпращане?

Старая се да не повтарям методите, които са ме дразнили като ученик и това, което не харесвам в образователната система. Изградихме много силна връзка с класа“, споделя любимия учител

 

Ако познавате Томас, няма да се чудите дълго. Младият учител е гордост не само за гимназията, а и за града – само за 3 години той успя да направи толкова, колкото негови колеги не могат за цялата си кариера.
Историята на Томас прилича на сценариите на филмите „11а“ и „12а“. Винаги има един млад учител, който опитомява и укротява опърничавите, като им дава сърцето си.  Томас Ахчиян е само на 25, когато започва работа като учител в ПГСАГ „Кольо Фичето“ Бургас.
От три години е класен ръководител, а днес учениците му се разделиха с него със сълзи и овации. Отстрани лесно можеше да бъде объркан за абитуриент – външно разликата му с неговите възпитаници е минимална.

Днес 12д получи признание от ръководството на гимназията и специална награда за целия клас. Класът е предложен от своя класен – малцина знаят, че учениците стоят в основата на кампанията „Дари капачка – спаси живот“, която увлече не само Бургас, а и страната, да събира капачки в помощ на недоносени бебета.  Те не само събират капачки, а ходят в болницата, за да помагат при товаренето им  в камиони. Учениците от класа работиха и по озеленяването на пътен възел Китен преди две години. Наравно с тях работи и класният им ръководител. 

Томас е бивш ученик на Строителния. Завършил е „Строителство и архитектура“, а след това – Ландшафтна архитектура в  Лесотехническия университет в София. „Реших да се върна в Бургас. Разбрах, че има свободно място за учител по професионално образование в моето училище и кандидатствах“, разказва младият архитект. Че децата го обичат, а той ги мотивира и подкрепя, си личи отдалеч. Каква е тайната? „Отнасям се с тях като с големи хора. Учителите като цяло имат предубеждение към учениците. Старая се да не повтарям методите, които са ме дразнили като ученик и това, което не харесвам в образователната система. Изградихме много силна връзка с класа“, казва той.

 

По неговия предмет изпитванията протичат лесно и забавно. Всичко е на таблети, или под формата на игри и групови занимания. Наскоро ученици от специалността спечелиха и конкурс на Лесотехническия университет в София, за създаване на интерактивни плакати с QR кодове.
„Томас е учител по призвание и гордост за нашата гимназия. Бих се радвала, ако в страната има повече такива учители и повече класове като неговия“, коментира директорът на ПГСАГ „Кольо Фичето“ инж. Даниела Симеонова.   

https://www.flagman.bg/