Занимания по интереси

„Занимания по интереси“ в ПГСАГ „Кольо Фичето“- Бургас за 2023-2024 учебна година

Стартираха дейностите по организиране на занимания по интереси за учебната 2023-2024 година. След проведено анкетно проучване и анализиране на интересите на учениците, бяха сформирани следните клубове/отбори по интереси: „ Дигитални технологии в геодезията“, „Електронен пиар“, „Физика през моите очи“, „Алхимик“, „Технология на зидарските работи“, „Ефекти и мазилки“, „Технология на изграждане на преградните стени“, „Технология на аранжирането“, „Технология на изобразителното и приложно изкуство“, „Барабанен състав“, „Танцов състав - 8 клас“, „Арт декорации“, „Приятели на изкуството“, „Танцов състав - 9 клас“, „Емоционална интелигентност“, „Лидер в живота“, „Здравословно хранене“, „Футбол“, „Хандбал“, „Лека атлетика“, „Баскетбол“, „Тенис на маса“ и "Ръгби“ . В електронната платформа бе въведена информацията за търсените и предлагани от училището извънкласни дейности.

Изяви на клубовете по интереси

Състезание по безопасност на пътищата - общински кръг

Отборът на ПГСАГ "Кольо Фичето" стана първенец в общинския кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата. В надпреварата се включиха 20 участници от бургаските училища, които се явиха на писмен и практически тест. В оспованата надпревара при отборите от VIII до Х клас победители са ПГСАГ „Кольо Фичето“ със 109 т., следвани от ПГМЕЕ – със 108 т.

Отборът на ПГСАГ "Кольо Фичето" е в състав: Стоян Найденов - 10.в, Гамзе Мехмед - 10.е, Емне Осман - 9.д, Гюлчин Мехмед 8.е. 

Снимки
 

Тенис на маса

На 29.02.2024 г. се проведе приятелска среща по тенис на маса между отборите на ОУ „Любен Каравелов“ и ПГСАГ „Колю Фичето", като домакини. С много настроение и в позитивна атмосфера момчетата от 7, 8 и 10 клас се състезаваха под ръководство на Кирчо Петков и Георги Бъчваров.

Аранжиране

Първото място в състезанието „Озеленяване и цветарство“ - училищен кръг завоюваха за участниците от групата за занимания по интереси Людмила Желязкова, Деница Цветкова и Моника Стоянова от 10 д клас.

 

Мажоретен състав

Участие на мажоретния състав на ПГСАГ "Кольо Фичето" в XIV Национален танцов фестивал "Децата ни танцуват" - Пловдив, 24 и 25 февруари 2024 г. зала Колодрум Фестивалът е рейтингов с конкурсен характер, отворен за международно участие. Условията и правилата на провеждането му са утвърдени от Сдружение спортен клуб "Севън Стормс", Сдружение "Български чирлидинг съюз" и Сдружение за култура, изкуства и спорт "Немезида", съобразени с условията и правилата на Международните танцови организации. Мажоретният отбор е в състав: Стефани Христова - 9.в, Владислава Петрова - 9.в, Кристина Стойкова - 9.б, Рая Ефтимова - 9.д и Алейна Сали -8.д.

 

 

Видео от представянето: https://youtu.be/V9RbuKptXno

Състезание по "Безопасност на движението по пътищата"

На 22.02.2024 година в ПГСАГ“ Кольо Фичето“ – Бургас се организира Национално състезание по безопасност на движението по пътищата – училищен кръг между ученици от втора възрастова група. Състезанието се проведе в две части - решаване на листовки по БДП и кормуване на велосипед. Първо място спечелиха Гамзе Мехмед Хе клас, Гюлчин Мехмед VIIIе клас, Йованин Петков VIIIг клас и Стоян Найденов Хв клас. Да пожелаем успех на отбора на регионалния кръг.


Технология на вътрешните облицовки
На състезанието, "Най-добър млад строител" - училищен кръг се класира Георги Прангов от 10а клас. Да му пожелаем успех на регионалното в Ямбол.



Дигитални технологии в геодезията
На 19 февруари 2024 се проведе училищен кръг на състезанието "Най-добър млад строител" - дисциплина "Геодезия". В него взеха участие и част от учениците от групата за занимания по интереси


Технология на изграждане на преградни стени

За първи път в историята на гимназията победител в категорията „Сухо строителство“ е отбор с дамско присъствие – Симеон Симеонов от 9б и Светлана Танева от 10а. Допреди години дисциплината бе „запазена“ само за момчетата, но днес и двата участващи отбора бяха със смесен състав.


"Ефекти с мазилки"
Първо място в дисциплината „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“ зае Йоан Добрев от 11д.

Приятелска среща на групата "Тенис на маса"

На 21.02.2024 година се проведе приятелска среща по тенис на маса между отборите на ОУ „Любен Каравелов“ и ПГСАГ „ Кольо Фичето". С много настроение и в позитивна атмосфера момчетата от 7, 8 и 9 клас се състезаваха под умелото ръководство на Кирчо Петков. Това беше и част от подготовката на учениците за бъдещи участия в състезания. Предвид добрите резултати от срещата беше организирана следваща такава в нашето училище.

Технология на зидарските работи

Отбор от девети клас, който е от групата за занимания по интереси Георги Димитров и Теодор Гавраилов от 9б клас победи ученици с по-дълъг „стаж“ в гимназията. Те ще ни представят и на регионалният кръг в град Ямбол.

Изява на учениците от групата за занимания по интереси "Арт декорации"
Ученици от ПГСАГ "Кольо Фичето“ участваха на пленер "Героите на Освобождението". Той се проведе на 16-ти февруари 2024. Пленерът бе организиран по инициатива на Община Бургас и се проведе в културен център "Морско казино". Учениците Исмет Осман и Гоарик Согомонян от IX "А" клас с желание се включиха в патриотичната инициатива. Представяйки таланта си в областта на изобразителното изкуството, те спечелиха признанието на журито, като бяха наградени за дарованието и родолюбието, което носят в сърцата си.

Победа за участниците в групата занимания по интереси " Футбол"

На 09.02.2024 г. се проведе представителна среща по футбол между ученическите отбори на ПГСАГ “Кольо Фичето“ и СУ “Ив. Вазов“- гр.Бургас. След показана по- добра игра, нашия отбор победи с резултат 6:1.

"Приятели на изкуствата"

Снимки от посещението на група за занимания по интереси „Приятели на изкуствата“ от изложбата на старинна австрийска коледна украса в Етнографски музей - Бургас.

Посещение на групата за занимания по интереси "Приятели на изкуствата" на Етнографски музей и галерия "Генгер" - от изложбата "Снежна Коледа".

Награди за нашите участници в групата за занимания по интереси "Здравословно хранене"

Победа за участниците в групата занимания по интереси "Тенис на маса"

На 27.01 и 28.01.2024г. в залата на „Лукойл-Нефтохим“ бе проведено Общинското първенство по тенис на маса за 8-10 клас.Отбора на ПГСАГ “Кольо Фичето“ завърши първи в групата след победи над отборите на : СУ “П.Росен“, ПГЧЕ “В.Левски“ и ПГМЕЕ. След победа и на полуфинала над отбора на Търговска гимназия се класирахме за финала на турнира.На финала загубихме с 1:3 и завоювахме второто място в първенството.

Контролна среща между отбора по хандбал на ПГСАГ "Кольо Фичето" и Гимназията по автотранспорт

На 30.11.2023 г. от 12.00 ч. отборът по хандбал участва в контролна среща с отбора на Гимназията по Автотранспорт, проведена в спортния комплекс на същото училище. Срещата протече в добро темпо и динамичност, като се има предвид първата изява на групата, като отбор, срещу противник. За кратко време индивидуалните умения на всеки се обединиха в колективни и отбора взе първата си победа с резултат 28 на 22 гола.
 

Красивите изделия от вълна от групата за занимания по интереси "Приятели на изкуствата"

На 15.11.2023 групата за занимания по интереси „Приятели на изкуствата“ беше посетена по наша покана от майстор плъстар Рада Димитрова, която освен че има дълъг педагогически стаж, се занимава с художествена изработка на изделия от текстил. Тя даде урок с основни познания за видовете влакна и материали за плъстени изделия и показа на групата 7 техники на мокро плъстене и оформяне на плъстените изделия до готовност. Наученото от майстор Димитрова беше приложено на практика – всеки ученик създаде своето плъстено цвете, като задачата беше усложнена с изискването повърхностният слой да бъде изрисуван с разноцветни влакна. Рисуването беше максимално свободно, всеки избра сам цветове, съчетания на форми и реши дали ще вгражда апликация. Получиха се серия „Огнени петунии“, серия петунии „Нощно небе“ и серията „Под вода“, включваща фигури на морски обитатели.