Кампанията за събиране на капачки има нова цел - линейка за бебета

Кампанията за събиране на пластмасови капачки, която Строителният стартира преди години, достигна огромни мащаби. Каузата - покупка на нов кувьоз за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас, е постигната. За по-малко от година от върнати капачки и средства от дарители е купен апаратът, който струва 13 380 лв.

Ученици и преподаватели от Строителния участваха в събитието по представянето на кувьоза, което се проведе на 27.10 в УМБАЛ Бургас. В него се включиха ученици и учители от цялата Бургаска област. Инициативата на Строителния бе разпространена като добър пример до останалите учебни заведения от инспектората по образование. В събирането на капачки участваха от най-малките, до най-големите ученици, техните родители, много институции, фирми, семейства.

Покупка на линейка с оборудване за новородени - това е следващата кауза на кампанията „Дари капачка – спаси живот“. Тя ще се използва за транспортиране на бебета и малки деца – пациенти на Бургаската болница.

„Тук правим всичко, на което сме способни, за да спасим живота на новородените. Но понякога нашите сили не са достатъчни и се налага да транспортираме бебета до София – за спешни животоспасяващи операции. Това лято, в 40-градусовите температури, се наложи да возим бебе на 3 дни в стара линейка без климатик, когато всеки допълнителен градус увеличава риска за живота на детето“, разказа д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

В момента в България има само два реанимобила, оборудвани за превоз на малки пациенти, като и двата са в София. Линейките на болницата са стари и условията в тях не са комфортни за малките бебета.

Тъй като транспортиране на новородени се налага рядко, реанимобилът ще бъде използван и за превоз на бебета и малки деца, настанени в други отделения, както и от други болници в Бургас. Ще се търси автомобил, който може да не е чисто нов, достатъчно е да е в добро състояние и да разполага с нужното оборудване.