Младите цветари от Бургас отново сред победителите в Националното състезание по озеленяване

Отборът на ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас спази дългогодишната традиция и отново е сред победителите в Националното състезание по озеленяване и цветарство, на което тази година бе и домакин. Ученичките от 11е – специалност „Парково строителство“ – Кристиана Мечева, Росица Йорданова и Емануела Георгиева, под ръководството на л.арх. Емилия Праматарова спечелиха отборно трето място в конкуренция с 11 други отбора.

Домакинството на Бургас бе високо оценено от всички участници и гости, които поднесоха специални благодарности на ръководството и екипа на Строителния и Община Бургас за прекрасната организация и великолепното преживяване в красивия Бургас. Организаторите благодарят и на основния спонсор – „Бургасцвет 90 – В.Танев“, който предостави всички цветя за провеждането на състезанието.

Второто отборно място зае Строителната гимназия „Христо Ботев“ – София в състав Георги Карастоянов, Гергана Александрова, Йована Петрова, а първо – ПГСАГ „арх. Камен Петков“ – Пловдив – Емилия Кокова, Румяна Мирчева, Александър Виделов.

Отборното класиране е за постигнат най-добър резултат общо в четирите дисциплини – „Бутиков букет“, „Букет микс“, „Аранжиране на кошница“, „Бижу от цветя“. Всяка от дисциплините също има своите победители:

Бутиков букет – ПЗГ „Добруджа“ – Силистра – Йоана Бачкова, Христо Христов, Симеон Бобчев

Букет микс – ПГАТ „Цанко Церковски“ – Павликени – Валентина Великова, Джорджа Романо, Александра Живкова

Аранжиране на кошница – ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково – Мила Милушева, Дуйгу Ахат, Снежана Кашева

Бижу от цветя – ПГСАГ „Ангел Попов“ – Велико Търново – Памела Караиванова, Милица Генова, калояна Тоскова

Журито присъди и специална награда за иновативност и използване на рециклирани материали в аранжировката. То бе най-впечатлено от идеята на отбора ПГАТ „Цанко Церковски“ – Павликени.

За първи път в България в национално състезание участват отбори на деца със СОП – 6 отбора. Заслугата за въвеждането на категорията за тези специални деца е на образователния експерт от МОН Маргарита Гатева, която се е борила за това 15 години. Радостта на тези участници бе несравнима, всички получиха медали и грамоти за своето представяне.