Национален кръг на състезанието "Най-добър млад строител"

Най-добрите млади строители от цялата страна премериха сили в Националния кръг на състезанието "Най-добър млад строител", организирано от МОН. То се проведе в Бургас и приключи днес. Участваха 17 отбора от професионални строителни гимназии, излъчени като първенци на регионалните кръгове. Днес станаха ясни победителите в петте дисциплини, които си тръгнаха освен с морално удовлетворение, с много предметни награди от спонсорите. Двете висши училища, които подкрепят провеждането на състезанието - Технически университет - Варна и Висше строително училище "Любен Каравелов" - София, обявиха, че приемат първенците без приемен изпит. Във ВСУ "Любен Каравелов" през първата година те са освободени от такса, а ако запазят успех над 5.50, обучението им ще бъде безплатно и занапред. 

За четвърта поредна година ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас стана първенец в дисциплината "Облицовки и настилки" с Мерт Мустафов от 12е. В предишните три години първото място бе отново за наш ученик - Хюсеин Хасан. Днес той присъства на състезанието вече като студент във Висшето строително училище. Гимназията завоюва и второ място в категорията "Геодезия". 

Първенците от категорията "Сухо строителство" ще представят страната ни на международен кръг на състезанието в тази дисциплина, който ще се проведе в Латвия. Победител в тази дисциплина е отборът на строителната гимназия в Силистра. 

Всички победители са както следва:

Категория "Мазилки, шпакловки и бояджийски работи" 

1 място - Димитър Митрев - Ямбол

2 място - Милица Николаева - Монтана

3 място - Дария Георгиева - Русе

Категория "Облицовки и настилки"

1 място - Мерт Мустафов - Бургас

2 място - Димитър Марков - Варна

3 място - Тодор Асенов - Хасково

Категория "Сухо строителство"

1 място - отбор  Емре Кошуджу и Виктор Грънчаров - Силистра

2 място - отбор Виктор Жечев и Габриел Мечкаров - Пловдив

3 място - отбор Иван Чукуров и Александър Абаджиев - Стара Загора 

Категория "Зидария"

1 място - отбор Илиян Шасов и Никола Колев - Стара Загора

2 място - отбор Максим Тенев и Петър Митев - Ямбол

3 място - отбор Тихомир Велков и Мехмед Мехмед - Варна

Категория "Геодезия"

1 място - отбор Николай Колев Ганчев, Денис Миленов Иванов и Дарина Василева Станчева - Ямбол

2 място - отбор Ани Костадинова Бакърджиева, Мария Атанасова Желева и Василена Лазарова Вачева -Бургас 

3 място - отбор Габриела Валериева Христова, Ива Янева Дрекова и Диян Станиславов Гюров- Пловдив

ПГСАГ "Кольо Фичето" изказва благодарности на Община Бургас за подкрепата в провеждането на състезанието, както и на партньорите: Областно представителство на Камара на строителите - Бургас, Камара на инженерите по геодезия, Камара на архитектите в България, фирмите "Кнауф", "Хенкел", "Винербергер", "Бошнаков" ЕООД, "Мастерхаус", "Лео - бетонови изделия", "Мегахим", здравен и спортен център "Аякс".