Три професии представи Строителният на Панорамата на средното образование в Бургас

Три професии и шест специалности представи Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” на завършилата Панорама на средното образование, която се проведе в Бургаския свободен университет. В нея участваха повече от 20 професионални, хуманитарни и общообразователни училища в града. Гимназията по строителство (известна на бургазлии повече като Строителния техникум) представи три професии, по които ще се осъществява прием след завършен 7 клас.

 

Това са: строителен техник, геодезист и техник-озеленител. Специалностите, т.е. паралелките, в които се придобива професионалната квалификация, са шест: строителство и архитектура (съответно с английски и руски език); водно строителство; геодезия; парково строителство и озеленяване (с немски и английски език). Парковото строителство е специалност, единствена за три области – Бургас, Ямбол и Сливен. Тя се изучава само тук, макар и в Сливен и Ямбол също да има профилирани строителни гимназии.

 

Приемът след седми клас тази година е в 6 паралелки по 26 ученици всяка. Балът се образува от утроената оценка по математика от националното външно оценяване, оценката по български език и литература, както и оценките по същите предмети от удостоверението за завършен седми клас. Максималният бал е 36. Миналата година минималният бал за прием в Строителния достигна 30,036, което е показател за увеличения интерес към гимназията.

 

Статистиката в последните години сочи, че завършилите гимназията ученици или веднага започват работа в строителството, или продължават образованието си в университети по специалността.